فرزندآوری در گلستان نیازمند تغییر نگرش است، برنامههای فرهنگی و رسانهای باید این مسیر را هموار کند، از مراکز نفس تا دورههای هادیان زندگی برای افزایش جمعیت تدبیر شدند و نجات ۴۰۰ جنین در مراکز نفس نمونهای از این مهم است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما»، گلستان با چالش نرخ باروری دست و پنجه نرم میکند، نرخ باروری در گلستان نیازمند توجه ویژه است، کارشناسان هشدار میدهند باید برای تغییرات جمعیتی در گلستان برنامهریزی و اهتمام جدی شود، با توجه به اینکه نرخ باروری در مسیر نزولی قرار گرفته است، راهکارهای فوری برای بهبود وضعیت نرخ باروری در گلستان نیاز داریم.
ابراهیمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان پاسخگوی مهمترین موضوعات مربوط به وضعیت نرخ باروری در استان گلستان است که مشروح آن تقدیم خوانندگان این رسانه میشود.
«گلستان ما»: جناب آقای دکتر ابراهیمی، با توجه به قرار گرفتن در ایام گرامیداشت هفته ملی جمعیت، نگاه کلی شما نسبت به وضعیت جمعیتی کشور و استان گلستان چیست؟
«ابراهیمی»: جمعیت یکی از مهمترین مؤلفههای اقتدار ملی و شاخص پایداری نظامهای سلامت، اقتصادی و اجتماعی کشورهاست.
ایران عزیز امروز در بازه پنجره جمعیتی قرار دارد، یعنی ۷۰ درصد جمعیت درسنین بین ۱۵ تا ۶۵ سال هستند و این ترکیب جمعیتی برای همه کشورها فرصتی برای توسعه و پیشرفت بوده و در این پنجره بهترین وضعیت از نظر بهره وری را در جامعه میتوان ترسیمکرد، اما آنچه تاسف بار است این است که به سرعت در حال خروج از این وضعیت مطلوب هستیم.
امروز ایران و به تبع آن استان گلستان با چالش کاهش نرخ باروری، رشد منفی جمعیت و افزایش نرخ سالمندی روبهروست.
در استان گلستان، علیرغم اینکه در برخی شاخصها از میانگین کشوری بالاتر هستیم، اما در روند دهساله اخیر کاهش محسوسی را شاهد هستیم که بسیار نگرانکننده است.
نرخ باروری کلی در استان گلستان عدد۱٫۹۳ است که نشان میدهد یک مادر گلستانی در طول دوران باروری خود کمتر از دو فرزند به دنیا میآورند یعنی به اندازه نرخ جایگزینی خود پدر و مادر هم فرزند در خانواده متولد نمیشود.
این مسأله یک زنگ خطر برای آینده است و نیاز به تصمیمات کلان، مشارکت بینبخشی همه سازمانهای مسوول در موضوع جمعیت و همراهی مردم عزیز استان دارد.
«گلستان ما»: دانشگاه علوم پزشکی گلستان چه اقدامات کلیدیای در حوزه جوانی جمعیت انجام داده یا در دست اجرا دارد؟
«ابراهیمی»: ما از ابتدای ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، ستاد هماهنگی جوانی جمعیت دانشگاه را با ساختار مصوب وزارتخانه تشکیل دادهایم.
تاکنون کمیتههای تخصصی در حوزه بهداشت، درمان، آموزش، فرهنگی و پشتیبانی شکل گرفتهاند. برخی از اقدامات ما شامل ارتقای خدمات درمان ناباروری به گونهای است که در استان گلستان در ابتدای قانون تنها یک مرکز درمان ناباروری سطح ۳ وجود داشت ولی اکنون دو مرکز درمانی سطح ۲ دیگر نیز به این ظرفیت اضافه شده، با همکاری سازمان بسیج جامعه پزشکی و همکاران متخصص ما در مرکز نفس (نجات فرزندان سقط) و همینطور مراکز خدمات جامع سلامت و واحداهای ارائه دهنده خدمت ما در سطح استان، موفق به نجات بیش از ۴۰۰ جنین بیگناه از سقط عمدی شدیم که آمار امید بخشی است.
بخشی از حمایتهای دانشگاه علوم پزشکی گلستان از مادران باردار و نوزادان را نشان میدهد، مراکز تخصصی نفس ما هم اکنون در سه شهر گرگان، گنبد و بندرگز با قدرت در حال فعالیت هستند و ان شاالله در همین روزها شاهد افتتاح مرکز چهارم در علی آباد و به تدریج در سایر شهرستانها نیز خواهیم بود.
برگزاری دورههای آموزشی «هادیان زندگی» برای کارکنان، اجرای طرح آمایش امید، و طراحی برنامههای فرهنگی و رسانهای برای اصلاح نگرش به فرزندآوری نیز بخشهای دیگری از برنامههای دانشگاه علوم پزشکی در حوزه جوانی جمعیت است.
«گلستان ما»: برنامههای دانشگاه در هفته ملی جمعیت ۱۴۰۴ چیست؟
«ابراهیمی»: برنامهریزی جامعی برای این هفته انجام شده است. هر روز از هفته با یک شعار محوری و برنامه مشخص توسط یکی از معاونتهای دانشگاه با همکاری مرکز بهداشت استان اجرا خواهد شد.
برخی از مهمترین برنامهها شامل: برگزاری جشنواره خانواده باشکوه، تقدیر از خانوادههای خوشجمعیت، برگزاری نمایشگاهها، اعزام تیمهای سلامت، برگزاری نشستهای تخصصی، تولید محتواهای فرهنگی و ارسال پیامهای انگیزشی به کارکنان و اعضای هیئت علمی است.
خوشبختانه همه بخشهای دانشگاه و شبکههای بهداشت و درمان استان به صورت یکپارچه در اجرای این برنامهها مشارکت دارند.
«گلستان ما»: پیام شما به جوانان و خانوادههای استان در این ایام چیست؟
«ابراهیمی»: جوانی جمعیت یک مسئله فردی یا صرفاً پزشکی نیست؛ این یک دغدغه ملی است. اگر امروز برای آن کاری نکنیم، فردا فرصت جبران نخواهیم داشت.
جوانان عزیز به تشکیل خانواده و آینده سرزمینی فکر کنند و از مزایای قانونی و حمایتی که فراهم شده استفاده کنند. خانوادهمحوری و فرزندآوری سالم، زمینهساز جامعهای پویاتر و باثباتتر خواهد بود. دانشگاه در کنار مردم است و برای ارتقاء کیفیت زندگی و سلامت آنان تلاش میکند.
«گلستان ما»: بهعنوان رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان، فکر میکنید اگر در موضوع جوانی جمعیت اقدام نکنیم، چه آیندهای در انتظار استان و کشور خواهد بود؟
«ابراهیمی»: اگر امروز نسبت به کاهش جمعیت و تغییر ساختار سنی کشور اقدامی جدی و فوری نکنیم، در آینده نزدیک با پدیدهای بهنام «ایرانِ بینسل» مواجه خواهیم شد. این یعنی کاهش جمعیت فعال، فشار اقتصادی بر سیستم بازنشستگی و درمان، و اختلال در پویایی اجتماعی و امنیت ملی.
خبرنگار: حمیدرضا شیبک
انتهای خبر/
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد